Îngrijire și mentenanță
Blaturi din lemn
Blaturile din lemn masiv sunt o idee grozavă, indiferent că este vorba de bucătărie, sau zona de luat masa. Caracterul atemporal și aspectul călduros le ajută să se potrivească în aproape orice amenajare interioară.
Cu toate acestea, fiind un material natural, viu, răspunde direct factorilor din mediul înconjurător, în special celor de umiditate și temperatură.
Pentru protecția blaturilor, uleiul este cel mai recomandat produs, deoarece acesta pătrunde in fibra lemnului și nu formează doar o peliculă superficială precum lacul, peliculă ce odată fisurată, permite lichidelor să se infiltreze. Este important să alegem un ulei de calitate, special pentru blaturi și totodată să întelegem faptul ca acesta necesită reîmprospătare, în funcție de gradul de utilizare.
Recomandăm a se evita așezarea produselor grele, fierbinți, abrazive, direct pe lemn, sau a altor produse ce pot provoca zgârieturi, pete, reacții chimice etc.
În cazul vărsării lichidelor direct pe lemn, este important ca acestea să fie îndepărtate cât mai repede.
Este recomandata umărirea unei temperaturi și umidități de echilibru (18-23 grade Celsius și 40-60% umiditate), întrucât lemnul reacționează în mod direct la acești doi factori și pot apărea probleme precum fisuri, încovoieri, etc.
Nu este recomandată așezarea produselor din lemn langă surse de încălzire sau răcire, precum caloriferele, sistemele de aer condiționat, etc.
În privința curățării, ștergerea suprafețelor din lemn se face cu o cârpă moale, curată, fie uscată, fie ușor umezită, iar in funcție de nevoie și folosirea unei soluții speciale, cu acțiune blândă.
Platouri și tocătoare din lemn
Pentru evitarea bacteriilor, tocătorul se spală manual imediat după utilizare. Se folosește o lavetă umedă, apă caldă și puțin detergent dacă este nevoie, după se clătește, se șterge cu un prosop și se lasă la uscat.
Important:
- A nu se lăsa direct in apă.
- A nu se spăla sub jetul de apă.
- A nu se spăla în mașina de spălat vase.
Pentru dezinfectarea și înlăturarea mirosurilor, este recomandat a se folosi oțetul. Se pulverizează puțin oțet pe tocător, se lasă câteva minute să acționeze, după care se șterge cu o cârpă umedă și se lasă la uscat.
Pentru îndepărtarea petelor, dar și a mirosurilor, se poate folosi un simplu amestec non-toxic, din 3 ingredinte uzuale: bicarbonat de sodiu (2 părți), sare (1 parte) și apă fierbinte (3 părți).
Cu ajutorul acestei paste formate se freacă bine tocătorul, după care se șterge cu o cârpă umedă și se lasă la uscat.
Pentru întreținerea tocătorului și implicit prelungirea duratei de viață, este necesar a se unge cu ulei după fiecare utilizare, iar după 3-4 utilizări se recomandă folosirea unui amestec de ulei (4 părți) cu ceară de albine (1 parte).
Se recomandă a se folosi ulei mineral, deoarece uleiurile vegetale pot lăsa un miros neplăcut, de rânced.
Pentru a se indepărta urmele lăsate de cuțit, dar și potențialii microbi, se recomandă șlefuirea tocătorului cu ajutorul unei hârtii abrazive, de preferat granulație 100, 180, 240, in ordinea menționată.
După șlefuire se șterge cu o cârpă umedă, după care se aplică ulei, iar după uscare, amestecul de ulei și ceară de albine.