Materiale și culori
Lemn
Predominant în producția noastră folosim lemnul de stejar, frasin și fag. Prelucrarea acestora reprezintă un proces îndelungat, care uneori poate ajunge la luni de zile sau poate chiar ani, începând de la tăierea bușteanului, și până la livrarea produsului. De la uscarea naturală a cherestelei, urmată de cea artificială, până când lemnul ajunge la umiditatea de echilibru, la sortarea atentă pentru fiecare produs în parte, este un proces lent, dar care asigură un rezultat de excepție.
Clasificare după lamele
lamelă îmbinată în dinți (cunoscute și sub denumirea de lamelă discontinuă sau finger-joint).
Lamelă continuă
Este compusă dintr-un singur element pe lungimea fibrei și oferă o estetică uniformă și elegantă, iar pe lățimea acesteia se regăsesc mai multe elemente continue.
Aceasta este preferată în proiecte care pun accent pe aspectul estetic și uniformitatea texturii lemnului, fără întreruperi sau variații în desenul materialului.
Lamelă îmbinată în dinți
În cazul acestora, pe lungimea fibrei sunt prezente mai multe lamele, așezate cap la cap, cu îmbinări sub forma unor dinți.
Aceste îmbinări adaugă rezistență mecanică, iar aspectul final poate varia și poate fi influențat de prezența îmbinărilor în desenul lemnului.
Clasificare după calitate
Avem două variante pentru ceea ce adesea este regăsit sub termenul de clase de calitate ale lemnului, referindu-se la defectele naturale ale acestuia, precum nodurile, fisurile, colorațiile, etc.
Prime
- O variantă curată, echilibrată, cu puține așa-zise defecte, o reprezentare utopică a mediului înconjurător
- Sunt admise noduri mici, sănătoase, cu un diametru maxim de 8 mm. Nu sunt permise mai mult de 2-3 noduri pe metru pătrat.
Natura
- Lemnul reflectă condițiile dificile de mediu, evidențiind influențele solului, climei și altor factori.
- Se pot observa noduri și fisuri chituite, colorații variate, inclusiv alburn, fibră răsucită și alte particularități ale lemnului.
Adezivi
Adezivii folosiți sunt polivinilici, cunoscuți și sub denumirea de aracet, de tip D3 sau D4, recomandați pentru interior, respectiv exterior. Sunt adezivi pe bază de apă și nu sunt toxici.
Finisaje
În privința materialelor de finisaj, folosim uleiuri speciale, ecologice, certificate sau nu FoodSafe, in funcție de destinația fiecărui produs.
Aceste uleiuri pot fi pigmentate, oferind diverse nuanțe, dintre care noi am ales 4 variante pentru configuratorul nostru de produse, nuanțe ce se potrivesc oricărui design interior.