Materiale și culori

Lemn

Predominant în producția noastră folosim lemnul de stejar și cel de fag. Prelucrarea acestora reprezintă un proces îndelungat, care uneori poate ajunge și la câțiva ani, de la tăierea bușteanului, până la livrarea produsului. 

De la uscarea naturală a cherestelei, urmată de cea artificială, până când lemnul ajunge la umiditatea de echilibru, la sortarea atentă pentru fiecare produs în parte, este un proces lent, dar care asigură un rezultat de excepție.

Clasificare după calitate

Avem două variante pentru ceea ce adesea este regăsit sub termenul de clase de calitate ale lemnului, referindu-se la defectele naturale ale acestuia, precum nodurile, fisurile, colorațiile, etc.

Ne place sa credem că în timp ce PRIME este varianta curată, echilibrată, cu puține așa-zise defecte, o reprezentare utopică a mediului înconjurător, NATURA este exact opusul, mai precis rezultatul condițiilor grele, unde solul, clima, cât și alți factori și-au pus amprenta in dezvoltarea arborelui.

Dacă in primul caz, PRIME, din punct de vedere tehnic, sunt admise noduri mici, sănătoase, cu diametrul de maxim 10 mm și nu mai mult de 2-3 noduri pe metrul pătrat, în cazul NATURA, apar atât noduri și fisuri chituite, cât și colorații, alburn, fibră răsucită sau alte particularități ale lemnului.

PRIME
lemn stejar clasa ab pure lamela continua
NATURA
lemn stejar clasa bc rustic natura lamela continua

Clasificare după lamele

În producția panourilor lamelare există două categorii: cele cu lamelă continuă și cele cu lamelă îmbinată în dinți (cunoscute și sub denumirea de lamelă discontinuă sau finger-joint).

În timp ce în cazul primei categorii, pe lungimea fibrei, este prezentă o singură lamelă, oferind un aspect uniform, un desen continuu, neîntrerupt, a doua categorie și anume cea cu lamela îmbinată in dinți, pe lungimea fibrei sunt prezente mai multe lamele, așezate cap la cap, cu îmbinări sub forma unor dinți, de unde și denumirea.

Deși panourile cu lamelă îmbinată în dinți sunt mai rezistente din punct de vedere mecanic, când sunt utilizate în producția mobilierului și al amenajărilor interioare, aceste diferențe dintre cele două categorii nu sunt remarcate, lăsând astfel ca factor de decizie aspectul final dorit.

LAMELĂ CONTINUĂ
lemn stejar clasa ab pure lamela continua
LAMELĂ DISCONTINUĂ
lemn stejar clasa ab lamela imbinata finger joint

Adezivi

Adezivii folosiți sunt polivinilici, cunoscuți și sub denumirea de aracet, de tip D3 sau D4, recomandați pentru interior, respectiv exterior. Sunt adezivi pe bază de apă și nu sunt toxici.

Finisaje

În privința materialelor de finisaj, folosim uleiuri speciale, ecologice, certificate sau nu FoodSafe, in funcție de destinația fiecărui produs.

Întocmai pentru a evita folosirea produselor chimice, am limitat numărul culorilor disponibile, pentru a putea oferi soluții cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

stejar uleiat - hesse oil deschis inchis